Wilgenvlechtwerk

Een gevlochten wilgenscherm wordt van oudsher ook wel een Tuun genoemd, dat letterlijk omheining betekent (het woord tuin is hiervan afgeleid). Het is een ambachtelijke manier van het maken van een natuurlijk ogende (erf)afscheiding en daardoor een mooi alternatief voor een gangbare houten schutting.

Het materiaal
De wilgen worden in Nederland in zogenaamde grienden om de twee à drie jaar gewonnen waardoor het een lokaal en onbewerkt materiaal is dat na het oogsten steeds opnieuw aangroeit.

Wilgenvlechtschermen worden ter plekke gevlochten waarbij kastanjehouten palen of hazelaarstaken worden gebruikt om de wilgen omheen te vlechten. Doordat het vlechtwerk ter plekke wordt gevlochten, is het mogelijk om de schutting bochten te laten maken of in hoogte te variëren (glooiende lijnen).

Levensduur 
Een gevlochten wilgenschutting gaat tot ongeveer 10 jaar mee en dit is mede afhankelijk van de plek waar het wilgenscherm staat. In de volle zon zal hij sneller verweren dan onder de schaduw van bomen. De levensduur is te verlengen door de wilgenschutting te laten begroeien met klimplanten zoals bosrank of kamperfoelie waardoor het ook nog eens een levend geheel wordt.
De kastanje houten palen waar de wilgentenen omheen worden gevlochten gaan langer mee waardoor deze, na het vergaan van de wilgentenen, nog een keer kunnen worden ingevlochten.

Het werken met wilgentenen is seizoensgebonden en kan vanaf november tot aan juni. Tussen juni en oktober zijn de wilgentenen niet leverbaar in verband met uitdroging.

Buiten is het groen maakt wilgenvlechtschermen voor in de tuin. Dit kan variëren van een lage omranding voor moestuinbedden tot aan een twee meter hoge erfafscheiding. Neem gerust contact op voor vragen over de mogelijkheden of kosten van een op maat gevlochten wilgenscherm.

<

>

X

<

>

X