Stadsachtertuintje in Utrecht

Een kleine, omsloten stadstuin in Utrecht die we van ontwerp tot en met de uitvoering mochten maken. Een hoofdelement in de tuin is het fietsenschuurtje met sedumdak. Voor deze constructie en voor de schutting aan de rechterzijde van de tuin is gebruik gemaakt van Europees, onbewerkt hout. In dit geval een combinatie van douglas en zomereik. Ondanks dat de tuin is omheind met schuttingen, zorgen de schaaldelen (houten planken met schors aan de zijkanten) aan de rechterzijde van de tuin voor een iets meer natuurlijk effect.

Het terras en de verharding tegen het huis is gemaakt van oude gebakken straatstenen die zijn hergebruikt. Het pad tussen in het midden van de tuin is gemaakt van Gravier d’Or, een waterdoorlatende halfverharding die het geheel een minder stenig uiterlijk geeft.

De beplanting in deze tuin is opgebouwd uit een mix van inheemse en uitheemse soorten waarbij rekening is gehouden met de lichtbehoefte van de planten. Zo is er aan de kant van de woning meer schaduw waardoor er voor die plek voor een bosachtige beplanting is gekozen waarbij bladstructuur belangrijker is dan bloei. Achterin de tuin, bij het terras, is het een stuk zonniger. Hier is meer de nadruk gelegd op bloeiende vaste planten.

1
2
3
4
5
6
7

1.

Het zicht naar de woning vanaf het terras

2.

Uitlopende Veronicastrum met een bloeiende ooievaarsbek

3.

Een aardhommel op Salvia uliginosa

4.

Sterke bladvormen van vaste judaspenning en zachte naaldvaren

5.

Het sedumdakje met het bamboe gootje

6.

Op een zonnig stukje van de tuin hebben we van oude metselstenen een speels muurtje gemetseld dat ruimte biedt voor kalkminnende planten

7.

Aan de zonnige zijde van de tuin staan planten als dropplant, ijzerhard & de yuccabladige kruisdistel die allen een flinke aantrekkingskracht hebben op bijen en hommels.

Terug naar projecten

<

>

X