Regenvoortuin in Vorden

Voor deze voortuin in Vorden was er de wens van de opdrachtgevers om het regenwater (dat via het riool verdween) in de tuin te laten lopen. Dit werd ook het hoofdthema voor het ontwerp.
Om het stromende regenwater zo mooi mogelijk te beleven, ligt er een open cortenstalen goot door het smalle gedeelte van de tuin. Hier is het stromende regenwater zichtbaar tot het onder de grond duikt en uiteindelijk uit de stapelmuur de wadi instroomt waar het de kans heeft de bodem in te trekken.

Qua materialen is er bij de voordeur gebruik gemaakt van hergebruikte betonsteentjes, gecombineerd met een halfverharding (Achterhoeks padvast). Het Achterhoeks padvast wordt opgesloten met cortenstalen randen die zich perfect lenen om vloeiende lijnen mee te maken.

Uit de oude tuin afkomstige grindtegels zijn gebruikt om een ‘karrenspoor’ te maken waar de auto op geparkeerd kan worden.¬†Over het eikenhouten vlonderpad kun je met droge voeten de beplanting rondom de wadi bekijken. In de wadi zijn soorten als kattenstaart, penningkruid en echte koekkoeksbloem gebruikt die overgaan in meer droogte tolerante vaste planten en siergrassen.

1
2
3
4
5
6
7

1.

De wadi met een laagje water dat langzaam in de bodem wegzakt

2.

Als halfverharding hebben we Achterhoeks Padvast gebruikt met de aanwezige grindtegels als karrenspoor

3.

De krent in het vroege voorjaar met bloemknoppen en korstmos

4.

Uiteindelijk stroomt het regenwater door het cortenstalen gootje in de stapelmuur de wadi in

5.

Een beschut zitplekje in de ochtendzon

6.

Grote keien in de wadi

7.

De natuurstenen keerwand met muurleeuwenbekjes en penningkruid in de wadi

Terug naar projecten

<

>

X