Wie is buiten is het groen?

Buiten is het groen is een hoveniersbedrijf dat is opgezet door Rick Jansen vanuit een passie voor planten, tuinen en natuur en de drang om tuinen te maken die zowel esthetisch kloppen als een waardevolle toevoeging zijn voor de omgeving. Mijn benadering van de tuin gaat naast functionaliteit en vorm, uit van de ecologie, waarbij samenhang van alles wat leeft een belangrijk onderdeel is.

Die affiniteit met natuur is onbewust al vroeg is begonnen.
Als kind nam mijn opa me al mee de bossen in om hutten te bouwen en brandhout te zagen. Deze herinneringen liggen nog vers in mijn geheugen en hebben er mede voor gezorgd dat ik op mijn zeventiende ben gestart met een MBO hoveniersopleiding.

Na het afronden van de hoveniersopleiding aan het Citaverde college in Roermond had ik de smaak te pakken wat betreft planten en tuinen en ben ik verder gegaan met de HBO studie Tuin- en Landschapsinrichting aan Van Hall Larenstein in Velp. Ook tijdens deze studie bleef ik in weekenden en vakanties druk met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen.

Rick Jansen

Hovenier en docent

Rick Jansen als docent

Door een stage waarbij natuurbeleving bij jongeren centraal stond, kwam ik erachter dat het werken met jongeren in combinatie met groen en natuur bij me past. Na de studie aan Van Hall Larenstein besloot ik me daarom te ontwikkelen tot docent aan het Groene MBO vakonderwijs om op die manier mijn enthousiasme over het hoveniersvak over te brengen.

Aan STOAS Hogeschool in Wageningen (tegenwoordig Aeres Hogeschool) ben ik opgeleid tot docent voor het Groene onderwijs, waarna ik sinds 2015 een aantal dagen per week les geef aan de MBO hoveniersopleiding in Velp en ik vakken doceer als plantenkennis, tuinontwerp en ecologie (in de tuin).

Echter kan ik het buiten werken en het bedenken en maken niet los laten. Het liefst wil ik mooie dingen maken die passen bij mijn visie op het gebied van tuinen en natuur. Daarom ben ik naast mijn baan als docent, gestart als zelfstandig hovenier/tuinontwerper waarbij beplanting, ambacht en het werken op een ecologische en verantwoorde manier, het uitgangspunt is.